Lekbergsbostäder
Lekbergsbostäder
 

Botips

Välkommen till ditt nya boende hos Lekebergs Bostäder!

Vi hoppas att du ska trivas som hyresgäst hos oss. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller synpunkter. På den här sidan har vi samlat ihop ett antal saker som vi vet att många funderar på när de flyttar in i sin nya lägenhet.

  1. Informationsfilmer på olika språk

    Svenska

    Arabiska

    Serbokroatiska

    Dari

    Engelska

    Somaliska

    Tigringa

  2. Adressändring

    Kom ihåg att meddela din nya adress till vänner, arbetsgivare, föreningar mm. Du kan ändra adress via hemsidan www.adressandring.se. Har du frågor kan du ringa till deras kundtjänst 0771-97 98 99.

  3. Autogiro

    Med autogiro kan du enkelt och kostnadsfritt betala din hyra. Kontakta oss via 0585-487 00 om du är intresserad att betala din hyra via autogiro.

  4. Vill du stå i vår bostadskö? Gör en specificerad bostadsansökan här nedan

    Bostadsansökan

    Vår bostadskö, som kan vara olika lång till olika fastigheter eftersom man i bostadsansökan specificerar vilka områden man är intresserad av, gäller men det räcker inte bara med att stå i vår kö för att få en lägenhet, utan du måste själv aktivt söka de lediga objekt som ligger på vår hemsida.

    Insänd bostadsansökan gäller ett år i taget. Du ansvarar själv för att, inom ett års tid förnya din bostadsansökan. Ett år räknas från ansökans ankomstdatum till LekebergsBostäder AB.

    När Lekebergsbostäder får en ledig lägenhet, läggs den ut på vår hemsida. Objektet ligger ute 7 dagar. Är du intresserad av en lägenhet fyller du i intresseanmälan via den länk som finns under varje ledigt objekt.

    Sedan matchar vi intresseanmälningarna och bostadskön och erbjuder visning till de 5 som stått längst i vår bostadskö. Möjlighet finns då att gå och titta på lägenheten. Normalt visas lägenheten av den avflyttande hyresgästen. Det är viktigt att så snart som möjligt kontakta denne för att bestämma tid för visning.

    Svar ska sedan lämnas till LekebergsBostäder. Ett uteblivet svar räknas som ett nej. Tänk på att du måste svara inom angiven svarstid även om du tänkt tacka nej, för att inte tas bort ur kölistan. Tackar du nej, efter att ha erbjudits visning till tre olika lägenheter, inom en 6 månaders period, så hamnar du sist i kön.

    De som inte hört något inom 14 dagar efter att objektet tagits bort från hemsidan kan utgå ifrån att de inte får något erbjudande.

    Innan kontraktet skrivs tas kreditupplysning på blivande hyresgästen. Nödvändiga uppgifter kan behöva hämtas in från bland annat Kronofogdemyndigheten, arbetsgivare och tidigare hyresvärd. LekebergsBostäder har rätten att göra den slutliga bedömningen om hyresavtal ska tecknas.

    Tackar du ja till ett erbjudande avslutas din aktuella köplats. Vill du sedan byta lägenhet måste du återigen ställa dig i vår kö.

    Om du får lägenhet

    När du skriver under kontraktet ska du ha en hemförsäkring för lägenheten.

    Nycklarna till lägenheten hämtas på LekebergsBostäders kontor enligt överenskommelse.

    Inflyttning gäller från och med klockan 12:00 den dag som anges i kontraktet. Om dagen infaller på en lördag eller helgdag så gäller kontraktet från klockan 12:00 första vardagen i månaden.

     

    Ställ dig i bostadskö

    Kösystem seniorboende

    Här utgår LekebergsBostäder AB endast från den bostadskö som finns när en lägenhet blir ledig. Detta gäller våra seniorlägenheter på Östra Långgatan 10 och Fjugesta Letstigen 16 i Fjugesta samt Furuvägen 10 i Mullhyttan. (Dessa lägenheter läggs INTE ut på hemsidan).

    För frågor hör vänligen av er till Maritha Jidemyr på telefon 0585-487 09 eller via e-post till lebo@lekeberg.se

    Du som är intresserad är välkommen att fylla i ansökan nedan eller skriva ut blanketten, fylla i den och posta den till Lekebergs Bostäder, Bangatan 7, 716 31 Fjugesta.

    Bostadsansökan för seniorboende

     Integritetspolicy för Lekebergsbostäder

  5. Digital TV

    I ditt nätverksuttag har du tillgång till TV, bredband och telefoni från Telia. TV ingår i hyran men bredband och telefoni får du teckna själv.

    För beställning eller prisuppgift: 020-755 766
    Support eller felanmälan: 020-240 250

    Följande tv-kanaler ingår i hyran: SVT 1, SVT 2, SVT 24, TV 3, TV 4, Kanal 5, TV 6, Sjuan, TV 8, Kanal 9, TV 10, Kanal 11, TV 12
    SVT Barn, Kunskapskanalen, TV 4 Guld, TV 4 Film, Discovery-Channel, Eurosport, TLC, Paramount Network och Axess TV.

    Vill du veta mer om respektive produkt kan du besöka deras webbplatser.

    För bredband: www.telia.se/fiberlan
    För TV: www.telia.se/tv
    För telefoni: www.telia.se/bredbandstelefoni

  6. Elabonnemang

    När du skrivit kontrakt ska du omgående ringa in en anmälan om nytt elabonnemang hos E.ON eller Ellevio.

    Elbolagen vill ha informationen minst 1 månad i förväg för att det inte ska tillkomma extra avgifter.
    Information om vilket elbolag och anläggningsnummer lägenheten har skickas med kontraktet.

  7. Energispartips

    Det finns många enkla saker man kan göra för att sänka sina kostnader och minska påverkan på miljön.

    Här kommer några tips!

    • Felanmäl direkt när du uppmärksammar problem med droppande kranar/toaletter eller otäta fönster/dörrar
    • Stäng av alla elektroniska apparater med strömbrytaren och låt dem inte stå på i stand-by-läget
    • Stäng dörrar och fönster till trappuppgången, det är bra för både säkerhet och energin
    • Tvätta och torktumla endast när du har full maskin
    • Använd våra miljöhus och de goda möjligheter som finns i ditt område. Tänk på att klämma ihop kartonger så att de inte tar så stor plats.
    • Öppna hellre fönstren ordentligt under en kortare tid än att ha fönstret på glänt hela tiden.
  8. Hemförsäkring

    Det är viktigt att du har en hemförsäkring för att skydda dig mot kostnader i samband med skador på din egendom. LekebergsBostäder AB har inget avtal med något försäkringsbolag.

  9. Husdjur

    Du får gärna ha husdjur som hund, katt, burfåglar, akvariefiskar, hamster mm i din lägenhet. Hundar får dock inte rastas på trädgårdsytorna. Du ska plocka upp efter din hund och alltid hålla den kopplad. Har du katt måste du se till att den inte sätter sig i barnens sandlådor.

    Tänk på att du behöver särskilt tillstånd från Miljö- och Hälsovårdsmyndigheten, för att ha kräldjur och spindlar.

  10. Inflyttning

    Inflyttning gäller från och med kl 12:00 den dag som anges i kontraktet. Om dagen infaller på en lördag eller helgdag så gäller kontraktet från kl 12:00 första vardagen i månaden.

  11. Nycklar

    Till lägenheten hör 3 nycklar som du kvitterar ut av oss på kontoret. Behöver du fler nycklar får du beställa nya av oss och blir sedan debiterad för kostnaden. Då våra nycklar är juridiskt skyddade nycklar är det olagligt att ex gå till en klackbar för att få en extra nyckel.

    Saknas det nycklar vid avflyttning kommer vi att debitera dig för kostnaden för ett cylinderbyte alternativt omflexning av cylinder.

  12. Ohyra

    LekebergsBostäder har avtal med Anticimex. Om du får, eller misstänker att du har ohyra, kontaktar du dem på telefonnummer 019-25 10 60.

  13. Säkerhet och störning

    Om du inte har bott i flerfamiljshus tidigare ber vi dig tänka på att du bor nära andra människor. Ta hänsyn till dina grannar och anpassa ljudnivån på radio, tv, stereo och musikinstrument. Det är aldrig tillåtet att störa sina grannar oavsett tid på dygnet.

    Tänk på grannsämjan

    Undvik att spela högt, föra oväsen, möblera om eller spika i vägarna efter klockan 22.00 och före 08.00. 

    Som hyresgäst har du ansvar för besökarna till din lägenhet, se till att grannarna inte störs av oväsen i trapphuset.

    Om du inte kan eller vill ta kontakt med den som stör, kontakta oss på kontoret 0585-487 09. Efter kontorstid ring felanmälan på telefonnummer 0585-489 00.

    Skydda dig och dina grannar mot brand

    Trapphus
    Ställ inget brännbart i trapphuset. Trapphuset är en viktig utrymningsväg. En brand där kan få svåra konsekvenser. Trapphuset är din väg ut och räddningstjänstens väg in om det brinner. Även ambulanspersonalen med bår måste kunna komma fram. Därför måste det hållas rent från brännbart material som tidningar, kartonger och barnvagnar och dylikt.

    Håll vind, källare och garage låsta
    Låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder.

    Stäng in branden
    Brinner det i din lägenhet - ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig.
    Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.

    Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus
    Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt - stanna i din lägenhet!
    Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut.

    Lämna aldrig levande ljus utan tillsyn.

    Din lägenhet ska vara utrustad med en brandvarnare. Finns det ingen kontakta oss på kontoret.

  14. Tvättstuga

    För allas trevnad är det viktigt att hålla sig inom bokad tvättid. Har du inte påbörjat din tvättning inom 30 minuter från bokat starttid anses tiden som förbrukad.

    Tänk på att inte ta med hunden till tvättstugan med hänsyn till de som är allergiska. Även starkt parfymerat tvätt och sköljmedel kan vara besvärande för allergiker.

    Lämna alltid tvättstugan i det skick du själv vill ha den! Ta med och släng tomma förpackningar och städa efter dig.

  15. Utemiljö

    Vår

    Här kommer information om hur arbetet går till med att vårstäda alla våra gårdar och vad du som hyresgäst kan göra för att hjälpa till att hålla våra gårdar välskötta och fina!

    • Sandningssand och grus som har använts för halkbekämpning på våra gångar och hårdgjorda ytor blåses fram och sopas upp. Arbetet sker både för hand och med maskiner, och utförs av upphandlad entreprenör.
    • Gräsmattor, buskar och rabatter städas rena från grenar, skräp och andra främmande föremål. Perennrabatter klipps ned och snyggas till.

    • Gräset börjar klippas när det börjar växa och när marken är tillräckligt stabil att köra på med gräsklipparna.

    Grönyteskötseln utförs av kommunens personal på Lebo/Lekos uppdrag. Har du frågor eller synpunkter angående sandningsupptagningen eller grönyteskötseln kontaktar du Lebo/Leko.

    Sommar

    Under sommaren är arbetet med att hålla våra grönytor fina som allra mest hektiskt.
    Här kommer lite information om hur arbetet går till och vad du som hyresgäst kan göra för att hjälpa till att hålla våra gårdar välskötta och fina!

    Gräsklippning
    Under sommaren består grönyteskötseln till största delen av gräsklippning, men vid mycket torrt väder låter vi gräsmattan vila. Den mår inte bra av att klippas när det är för torrt. Det kan göra att den ser lite tufsig ut, men det är helt normalt och den kommer att se bättre ut när vi kan börja klippa igen.
    Detsamma gäller vid mycket regn, då gör vi uppehåll i gräsklippningen eftersom gräset gärna lägger sig ned, och vi riskerar också att köra sönder den mjuka gräsmattan om vi kör på den med de tunga gräsklipparna.

    Trimmar gör vi varannan gräsklippning, men vi låter alltid bli att trimma runt träd eftersom trimtråden lätt skadar trädens viktiga bark. Vi undviker också att trimma för nära bilar, fönster och andra känsliga saker som kan ta skada av skvättande småstenar från trimmern.

    Buskar och häckar
    På sommaren tar vi också hand om våra häckar och buskar.

    Vi skiljer på formklippta häckar och friväxande buskar och häckar.

    De formklippta häckarna klipps med häcksax två gånger per år, tidpunkten anpassas efter buskarnas behov.

    Friväxande häckar och buskar klipps inte med häcksax utan gallras i stället någon gång per år. De ska få växa fritt för att buskarnas form, färg och blomning ska komma till sin rätt.

    Just nu pågår arbeten på vissa gårdar med att ställa om tidigare formklippta buskar till friväxande.

    Perennrabatter
    Ogräsrensning av perennrabatter sker 4 gånger per år, och fördelas mellan april och oktober.

    Du som hyresgäst kan också hjälpa oss att hålla våra gårdar fina!
    Plocka bort dina saker från gräsmattan så att vi kommer åt att klippa ordentligt. Vi är också tacksamma om ni ställer cyklarna i cykelställen och plockar undan era saker från gångar och andra hårdgjorda ytor, allt för att vi ska komma åt att sköta ytorna så lätt som möjligt. Dessutom ser det ju prydligt ut när det är städat!

    Uteplatser och balkonger
    Din uteplats och balkong sköter du som hyresgäst om själv. Information finns på vår hemsida om hur du förväntas sköta din uteplats och balkong under - Goda råd om din uteplats.

    Höst

    Under hösten är det dags att ta hand om alla löv som faller ner. Här kommer lite information om hur arbetet går till och vad du som hyresgäst kan göra för att hjälpa till att hålla våra gårdar välskötta och fina!

    Vi blåser rent gångar och andra hårdgjorda ytor från löv och ut på gräsmattor, in i buskage och rabatter. I första hand klipper vi ned så mycket av löven som möjligt i gräsmattan med hjälp av våra gräsklippare. Vi lämnar också ett lager med löv i buskage och i rabatter.
    Löven bryts sedan ner av naturen och ger fin, naturlig gödning åt gräsmattor, buskage och rabatter. Stora mängder löv fraktar vi bort för kompostering.

    Vinter

    Med vintern kommer det också snö och halka. Då består arbetet på våra gårdar mest av renhållning och snö- och halkbekämpning.

    En gång i veckan plockas skräp och de papperskorgar som behöver töms. Det arbetet utförs av kommunens personal på Lebo/Lekos uppdrag.

    Kommunens upphandlade entreprenör sköter plogning och skottning. Arbetet sker med både maskiner och för hand och de utför snöröjning och halkbekämpning av angöringsvägar, parkeringsplatser, ytor för tillträde till garageportar och parkeringsplatser, gång- och cykelvägar, indragna ytor vid entréer, trappor och trapplaner vid entréer, ramper och källaryttertrappor.

    Hjälp till genom att plocka undan dina saker så att våra snöröjare kan göra ett bra jobb och komma fram med sina maskiner. Ställ undan cyklar som inte används på vintern och ställ cyklar som används i cykelställen.

    Har du frågor eller synpunkter angående snö- och halkbekämpningen eller på renhållningen kontaktar du Lebo/Leko.

     

     

    GODA RÅD OM SIN UTEPLATS

    Din lägenhet har en uteplats eller trädgård som kräver en del skötsel. Det är du som hyr bostaden som ansvarar för skötsel av gräsmatta, plattor, rabatter, häckar, buskar och egna staket. Med ganska enkla medel kan du skapa en trevlig utemiljö att koppla av på och bjuda in dina vänner på en fika.

    LeBos standard

    Du som har en uteplats eller trädgård är skyldig att hålla LeBos standard för uteplatser. Detta innebär följande:

    • Vårstädning i april.
    • Höststädning i oktober-november.
    • Gräsmattans klipphöjd får vara max 80 mm.
    • Perennrabatterna rensas minst 4 ggr per år.
    • Övriga planteringsytor rensas 3 gånger per år.
    • Plattor rensa bort ogräs och mossa 4 gånger per år.
    • Buskar rensas och klipps vid behov.
    • Staket ska lagas och olja/målas vid behov.
    • Trä däck som LeBo färdigställt ska oljas vartannat år.

    Det här får du göra

    Du kan på egen bekostnad bygga en altan eller sätta upp ett staket, men du måste först få det godkänt av oss på kontoret. Du måste följa de ritningar och regler som finns för ditt bostadsområde.

    Du kan plantera mindre prydnadsträd och bärbuskar samt odla grönsaker, perenner och sommarblommor – allt efter dina idéer och önskemål.

    När du flyttar från lägenheten besiktar vi uteplatsen/trädgården. Har du gjort stora förändringar kan du bli skyldig att återställa den innan nästa hyresgäst flyttar in. Om uteplatsen/trädgården inte uppfyller LeBos standard, får du betala för återställningsarbetet.

    standard, får du betala för återställningsarbetet.

    Tips och råd

    Jord och frön

    Jord och gräsfrön behöver du inte köpa. Kontakta oss på kontoret.

    Gräsmatta

    Gräsmattan räfsas på våren från gammalt torrt gräs och mossa. Är det mycket mossa får du riva bort den helt. Toppdressa genom att kratta ner lite sand i gräsytan. Så i nytt gräsfrö där det är kala fläckar. Klipp och gödsla regelbundet då får du en fin och tät gräsmatta och håller dessutom mossa och ogräs borta.

    Rabatter och odlingar

    Odla gärna blommor och grönsaker. Tänk på att odlingsbäddar ska göras enhetliga och se vårdade ut. Du får inte lägga upp jord mot plank eller husfasader. Jorden suger upp fukt som i sin tur kan skada väggar och virke.

    Häckar

    Häckar som finns runt trädgården ska skötas av dig. Klipp häcken regelbundet och gallra friväxande buskar så att de inte växer ut på gångvägar eller gräsmattor och skymmer sikten eller skuggar gräsmattan. Jorden får svårt att torka ut och mossan trivs bättre i skugga.

    Träd

    Om du vill beskära eller ta ner ett träd, kontakta oss på kontoret för att få råd och hjälp.

     

    Staket

    Staket som du själv satt upp och som LeBo godkänt, är ditt ansvar. Vid behov ska det oljas eller målas, lagas och rätas upp. Det är du som ska trimma gräset under och bredvid staketet.

    Plattor

    Plattor ska hållas rena från ogräs och mossa.

    Ordning

    Trädgården får inte användas som upplagsplats eller rastgård för husdjur. Det kan störa grannarna och den allmänna trevnaden.

    Finns det en förgård eller entrésida till bostaden ska du sköta även den. Du ansvarar för att sopa platt- och asfaltsytorna, sanda, sköta snöröjning och övrig renhållning.

    Kontoret kan tala om var du kan slänga skräp och sopor.

    Om du inte kan

    sköta din uteplats/trädgård

    Kontakta kontoret så kan de ge förslag på entreprenör som kan hjälpa dig.

  16. Uppsägning

    Uppsägningstiden är 3 kalendermånader. Uppsägningen kan göras via telefon och då skickar vi en bekräftelse för underskrift.

    Visning av din lägenhet

    Under uppsägningstiden kommer du att bli kontaktad av bostadsökande som vill se din lägenhet. Ni kommer själva överens om tid.

    Städning vid avflyttning

    Det är mycket att tänka på när du ska flytta. Vid uppsägningen får du information och tips att tänka på. Tänk på att städa ordentlig efter dig. Om du får anmärkningar på städningen så debiteras du kostnaden för att städa lägenheten.

    Besiktning av lägenheten

    Vid avflyttning görs en slutbeiktning där vi kollar lägenheten. Det är bra om du kan vara med för då kan vi undvika eventuella missförstånd och oklarheter i bedömningen av lägenhetens skick.
    När du flyttar måste du ta med dig alla dina tillhörigheter som finns i lägenheten, även det som förvarats i förråd, garage och på balkong/uteplats.

    El

    Kom ihåg att beställa en slutavläsning av ditt elabonnemang. 

    Nycklar

    Du ska lämna tillbaka alla nycklar. Om alla nycklar inte lämnas tillbaka måste ett cylinderbyte göras och du debiteras kostnaden.

    Uppsägningstid när jag flyttar inom LekebergsBostäder

    Vid byte inom LeBo är uppsägningstiden 3 månader. Flytt till Oxelgården/Linden och vid dödsfall är det 1 månad som gäller.

  17. Behandling personuppgifter

    Befintligt avtal

    Vi behandlar också dina personuppgifter när det är nödvändigt för att tillvarata ett rättsligt anspråk. Det kan vi behöva göra om det t.ex. förekommer störningar i boendet, sena eller uteblivna hyresbetalningar eller skador i lägenheten. Detta gäller även vissa gemensamhetsutrymmen där vi på vissa adresser använder vi oss av kamerabevakning. Då en inspelad bild räknas som en personuppgift gäller dina rättigheter på samma sätt här. Kamerabevakning styrs även av kamerabevakningslagen i vissa fall. Det inspelade materialet lagras i 30 dagar. Vi kan också behöva lämna ut dina personuppgifter till socialnämnden eller andra berörda myndigheter.

  18. Otillåten andrahandsuthyrnung

    Skärpta regler för att hyra ut lägenheter i andra hand

    Den 1 oktober 2019 infördes nya strängare regler mot otillåten andrahandsuthyrning. Även reglerna kring lägenhetsbyten och handel med hyreskontrakt skärptes. Dessutom förtydligades reglerna om inneboende. Förändringarna är viktiga att känna till eftersom en överträdelse av reglerna kan innebära att du som hyresgäst förlorar ditt hyreskontrakt, eller gör dig skyldig till brott.

    Andrahandsuthyrning kräver hyresvärdens samtycke

    Du får inte hyra ut din lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke eller hyresnämndens tillstånd. Om du hyr ut din lägenhet i andra hand utan tillåtelse, riskerar du att omedelbart bli av med ditt hyreskontrakt. Tidigare har man som hyresgäst haft möjlighet att vidta rättelse, det vill säga att sluta med andrahandsuthyrningen, eller att ansöka om hyresnämndens tillstånd och få ansökan beviljad. Den möjligheten finns inte längre.

    Andrahandshyrans storlek

    Du får inte ta ut en högre hyra än vad du själv betalar. Förstahandshyran är alltså ett tak för andrahandshyran. Om du hyr ut din lägenhet fullt möblerad får du göra ett tillägg om högst 15 procent. Om el, bredband, tv-kanaler eller liknande ingår i hyran, får du bara ta betalt för dina egna kostnader.

    Du riskerar att förlora ditt hyreskontrakt med omedelbar verkan om du tar ut en för hög hyra.

    Inneboende

    Att ha någon inneboende hos sig kräver inte hyresvärdens samtycke. Du måste dock använda lägenheten som din fasta bostad, eller ha den som en så kallad komplementbostad, för att det ska vara fråga om en inneboendesituation.

    Den hyra som den inneboende betalar till dig ska vara proportionerlig i förhållande till den hyra du själv betalar. En inneboende som disponerar hälften av lägenheten ska alltså inte betala mer än hälften av förstahandshyran.

    Lägenhetsbyte

    Det krävs alltid samtycke från hyresvärden eller tillstånd från hyresnämnden för att du ska få genomföra ett lägenhetsbyte. Både hyresgästen som vill överlåta sin lägenhet och den som lägenheten överlåts till ska ha varit bosatta i sina lägenheter under minst ett år.

    Olagligt i vissa fall

    Sedan den 1 oktober 2019 är det brottsligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke, eller hyresnämndens tillstånd, och ta emot en hyra som inte är skälig, det vill säga för hög.

    Det är även brottsligt att förmedla, sälja och köpa hyreskontrakt. Tidigare var det bara brottsligt att begära betalning för hyreskontrakt. Straffet för att förmedla, sälja eller köpa hyreskontrakt är böter eller fängelse.

    Folkbokförd på rätt adress

    Du måste vara folkbokförd där du bor. Sedan den 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse.